Kyleena Hormoonspiraal

Kyleena Hormoonspiraal

Kyleena hormoonspiraal: hoe werkt het?

De Kyleena is een hormoonspiraal helpt zwangerschap te voorkomen doordat het spermacellen in de weg zit. Het is vervaardigd door Bayer en maakt deel uit van dezelfde familie van spiraaltjes als Mirena. Door de Kyleena spiraal wordt het erg moeilijk voor spermacellen om een ​​ei te bevruchten. Het belemmert de beweging van de spermacellen.

De Kyleena spiraal wordt in je baarmoedermond geplaatst door een specialist die hierin gespecialiseerd is. Nadat het hormoonspiraal in de baarmoedermond geplaatst is, geeft het een lage dosis hormoon levonorgestrel af. Het zorgt ervoor dat de maandelijkse groei van het baarmoederslijmvlies vermindert en het slijmvlies van de baarmoederhals verdikt. Hierdoor kunnen zaadcellen niet in contact komen met de eicel en kan deze niet bevrucht worden en/of innestelen.

Aan het spiraal zijn twee dunne draadjes bevestigd, zodat de Kyleena spiraal op elk moment verwijdert kan worden. De specialist kan je laten zien hoe je kunt controleren of de draadjes nog voelbaar zijn. Voel je de draadjes nog zitten, dan zit het spiraal nog op z’n plaats.

Wanneer moet het Kyleena spiraal geplaatst worden

Het Kyleena-spiraaltje moet geplaatst worden tijdens de eerste zeven dagen van je menstruatiecyclus of onmiddellijk na een abortus in het eerste trimester. Als Kyleena in deze periode wordt ingebracht, is het onmiddellijk effectief, zodat je geen back-up-anticonceptie hoeft te gebruiken.

Als het spiraal tijdens je maandelijkse cyclus op een ander tijdstip wordt geplaatst, dan zal je een andere anticonceptiemethode (bijvoorbeeld condooms) moeten gebruiken tijdens de eerste week nadat Kyleena is ingebracht. De bescherming tegen zwangerschap begint na zeven dagen (één week).

Als je bent bevallen of een abortus hebt gehad dien je langer te wachten met het laten plaatsen van het spiraal. Zes weken na de bevalling kun je het spiraal laten plaatsen. Na een abortus is dit in het tweede trimester. Hierdoor kan je baarmoeder volledig genezen voordat het spiraaltje wordt ingebracht.

Wie plaatst de Kyleena spiraal?

Een Kyleena spiraal wordt geplaatst door een getrainde gynaecoloog, huisarts of verloskundige.

Wordt het de Kyleena of Mirena spiraal

De Kyleena spiraal werkt op dezelfde manier als de Mirena. Natuurlijk zijn er enkele verschillen tussen deze hormoonspiraaltjes. Beide spiraaltjes zijn zeer effectieve anticonceptiemethoden. Ze worden in de baarmoeder ingebracht en kunnen op elk moment worden verwijderd. Na het verwijderen van het spiraal, ben je direct weer vruchtbaar. Hieronder een vergelijking tussen de twee hormoonspiralen.

KyleenaMirenaBevat 19.5 mg progestageen, levonorgestrel; geeft ongeveer 17,5 mcg per dag af.Bevat 52 mg progestageen, levonorgestrel; geeft dagelijks ongeveer 20 mcg af.Afmeting: 28 mm horizontaal en 30 mm verticaal.Afmeting: 32 ​​mm horizontaal en 32 mm verticaal.De buis die wordt gebruikt om Kyleena in te brengen heeft een diameter van 3,8 mm.De buis voor het inbrengen van Mirena heeft een diameter van 4,4 mm.Kan tot 5 jaar worden gebruikt.Kan tot 5 jaar worden gebruikt.Meer dan 99% effectief.99,8% effectief.Op het etiket staat: Kyleena kan worden gebruikt, ongeacht of een vrouw een kind heeft gebaard of niet.Etikettering geeft aan dat: Mirena wordt aanbevolen voor vrouwen die minstens één kind hebben gebaard.12% kans om na 1 jaar geen menstruatie meer te hebben.20% kans om na 1 jaar geen menstruatie meer te hebben.Kan menstruatiecyclus lichter en korter maken.Kan menstruatiecyclus lichter maken. Vanwege het hogere progestageengehalte is dit spiraaltje ook door de FDA goedgekeurd om te helpen bij het behandelen van zware en pijnlijke menstruaties.

Kyleena spiraal: wat gebeurt er met de menstruatie

Gedurende de eerste 3-6 maanden na het inbrengen van uw Kyleena-spiraaltje, kun je een grotere kans op bloeding en spotting krijgen. Wanneer je gebruik maakt van het Kyleena spiraal, kan je menstruatie cyclus veranderen en in veel gevallen helemaal uitblijven (bij ongeveer 12 procent van de vrouwen stopt de menstruatie na het gebruik van Kyleena na een jaar). Het spiraal kan er wel voor zorgen dat de menstruatie verandert. Hierbij moet je denken aan druppelsgewijs bloedverlies (ook wel spotting genoemd), kortere of langere menstruatie, lichtere of zwaardere bloeding of helemaal geen bloeding kunt krijgen. Met het gebruik van de Kyleena spiraal kun je geen invloed uit oefenen op de menstruatie cyclus. Je kunt dus niet bepalen de menstruatie uit te stellen of over te slaan.

Voordelen Kyleena spiraal

  1. Kyleena biedt voortdurende zwangerschapspreventie tot 5 jaar.
  2. Het is probleemloos – eenmaal geplaatst hoeft u eigenlijk niets anders te doen.
  3. Het Kyleena-spiraaltje is kleiner en heeft een smallere inbrengbuis dan Mirena. Dit kan het inbrengen minder pijnlijk maken dan een Mirena- of ParaGard-IUD-invoeging.
  4. Kyleena kan op elk moment binnen de periode van 5 jaar worden verwijderd.
  5. Het is volledig omkeerbaar en je vruchtbaarheid komt snel terug – je kunt zwanger worden zodra Kyleena is verwijderd. Ongeveer 7 van de 10 vrouwen (die zwanger willen worden) zal binnen 12 maanden nadat Kyleena is verwijderd zwanger worden.
  6. Het Kyleena IUD is FDA-goedgekeurd voor vrouwen die kinderen hebben of nooit hebben gehad.
  7. Kyleena is een goed alternatief als je geen oestrogeengebaseerde anticonceptie kunt gebruiken.
  8. Als u een kleinere baarmoeder heeft (zoals jonge tieners en perimenopauzale vrouwen), kan Kyleena beter worden verdragen dan andere spiraaltjes.
  9. Noch jij noch je partner zou Kyleena tijdens seks kunnen voelen.
  10. Kylenna is een milieuvriendelijke anticonceptiemethode.
  11. Het kan worden gebruikt als u borstvoeding geeft.
  12. Kyleena kan een goede spiraaltje optie zijn als je alleen een keizersnede hebt gehad.

 

De bijwerkingen van het Kyleena spiraal

Zoals alle geneesmiddelen kan dit hormoonspiraaltje bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van Kyleena kun je vinden in de onderstaande tabel. Raadpleeg de bijsluiter voor een overzicht van alle bijwerkingen.

De meeste vrouwen ondervinden geen problemen. Je kunt wat pijn, bloedingen of duizeligheid ervaren tijdens en/of na de plaatsing van het Kyleena-spiraaltje. Als deze symptomen niet binnen een uur na het inbrengen stoppen, bestaat de kans ​​dat hey Kyleena-spiraaltje niet correct is geplaatst. Raadpleeg dan de specialist die het spiraal geplaatst heeft.

Hoe betrouwbaar is Kyleena?

Kyleena® heeft een hoge betrouwbaarheid, omdat de spiraal elke dag een kleine (voldoende) hoeveelheid hormonen afgeeft. Het faalpercentage is vrijwel nul wanneer de spiraal op de juiste manier wordt geplaatst. Wel is het belangrijk dat je op dat moment niet al bevrucht bent. In een enkel geval is de spiraal verkeerd geplaatst, waardoor je na geslachtsgemeenschap zonder condoom zwanger kunt worden. Deze kans is echter heel klein.

Heeft de Kyleena spiraal invloed op de vruchtbaarheid?

Na verwijdering van Kyleena® ben je weer even vruchtbaar als tevoren.

Kyleena® kan op elk moment worden verwijderd. Dit betekent dat als je van plan bent om zwanger te worden Kyleena® door je behandelaar eenvoudig kan worden verwijderd. Zodra Kyleena®is verwijderd, kun je proberen om direct zwanger te worden.

Hoe wordt de Kyleena spiraal verwijderd?

Het Kyleena spiraal mag niet langer dan 5 jaar blijven zitten. Het spiraal kan op elk moment door je specialist worden verwijderd. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.

Sommige vrouwen voelen zich duizelig tijdens of na het verwijderen van het spiraaltje. Je kunt wat pijn en bloeding ervaren tijdens het verwijderen van het spiraaltje.

Belangrijk bij het verwijderen van het Kyleena spiraal

  1. Als je seks (zonder het gebruik van een ander anticonceptiemiddel) hebt gehad binnen 5 dagen voordat het spiraal wordt verwijderd, bestaat het risico zwanger te worden nadat je spiraaltje is verwijderd.
  2. Je moet NOOIT proberen het spiraal zelf te verwijderen (dit is tenslotte de reden waarom we artsen hebben). Maak altijd een afspraak bij de specialist.
  3. Je kunt het Kyleena-spiraaltje op elk gewenst moment laten verwijderen voordat de periode van 5 jaar eindigt.
  4. Het belangrijk om regelmatig de touwtjes van het spiraaltje te controleren, omdat dit de enige manier is om te weten of je Kyleena nog steeds op zijn plaats zit. Als het Kyleena spiraal naar buiten is gekomen, bel dan de specialist. De specialist zal hoogstwaarschijnlijk een zwangerschapstest uitvoeren (om zeker te zijn dat je niet zwanger bent) voordat er een nieuw spiraaltje wordt ingebracht.
  5. Als het Kyleena-spiraaltje gedeeltelijk is verplaatst, neem dan onmiddellijk contact op met de specialist (en gebruik een anticonceptiemethode).

Kyleena spiraal en borstvoeding

De dagelijkse dosis van het hormoon in het hormoonspiraaltje en de hoeveelheid in jouw bloed zijn lager dan bij gebruik van de anticonceptiepil. Bij gebruik van het hormoonspiraaltje worden slechtszeer lage hormoonspiegels gemeten in de moedermelk (0,1% van de dosis wordt overgedragen op de zuigeling). Het hormoonspiraaltje mag daarom worden gebruikt als u borstvoeding geeft.