Welk spiraaltje past bij mij?

Welk spiraaltje past bij mij?

Wanneer je nog nooit eerder een spiraaltje hebt gehad en er verder in je omgeving ook niet veel ervaring mee hebt, kan de keuze over welk spiraaltje het beste bij je past nog een behoorlijke opgave worden. Je hebt immers de keuze tussen twee categorieën: een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje. Aangezien de plaatsing altijd dient te worden uitgevoerd door een (huis)arts, gynaecoloog of verloskundige kun je bij deze mensen ook altijd terecht voor meer informatie. Maar mocht je alvast voor jezelf een keuze willen maken of gewoon al wat extra informatie willen winnen over wat nu precies de verschillen zijn, dan zit je in dit artikel helemaal juist.

Onderaan dit artikel hebben we een tabel toegevoegd, waarin je in één oogopslag kunt zien welk spiraaltje het meest geschikt is voor jou.


Het hormoonspiraaltje versus het koperspiraaltje

Hoewel de meeste spiraaltjes zo op het eerste oog qua vorm vrij veel op elkaar lijken, is er toch één groot verschil. Zo zijn er spiraaltjes die gebruik maken van hormonen als werkzaam middel, maar wordt er bij andere gebruik gemaakt van een laagje koper. Hierdoor is een koperspiraaltje dan ook uitermate geschikt voor vrouwen die, om wat voor reden dan ook, liever geen gebruik willen maken van toegevoegde hormonen. Het koperspiraaltje maakt namelijk gebruik van koper als werkzame stof, wat ervoor zorgt dat zaadcellen inactief worden gemaakt. Daarnaast zorgt het koper ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt raakt voor innesteling, waardoor de kans op zowel bevruchting als innesteling zo goed als onmogelijk wordt gemaakt. Het koperspiraaltje is afhankelijk van het type, gedurende een periode van 5 tot 10 jaar werkzaam en heeft een betrouwbaarheid van 99%. Het is geschikt voor alle vrouwen met een lichte tot normale menstruatie en biedt direct na plaatsing zijn volledige bescherming.

Het hormoonspiraaltje daarentegen maakt, zoals de naam al vrijgeeft, gebruik van hormonen (progestageen) die geleidelijk worden afgegeven aan het lichaam. Door deze hormonen wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Bovendien wordt er een taaie slijmprop in de baarmoederhals gevormd, waardoor de doorgang voor zaadcellen wordt bemoeilijkt. Het hormoonspiraaltje heeft een levensduur van 5 jaar en is voor 99,9% betrouwbaar. Of deze betrouwbaarheid direct ingaat valt te betwisten. De meningen van specialisten zijn hierover dan ook verdeeld. Verstandig is het dan ook om tijdens de eerste weken na plaatsing extra voorbehoedsmiddelen zoals bijvoorbeeld condooms te gebruiken. Hoelang je deze extra voorzorgen dient te nemen kan de arts of specialist je vertellen. Het hormoonspiraaltje is geschikt voor vrouwen met een lichte tot zware menstruatie en wordt zelfs aanbevolen bij deze laatste groep. De hormonen in dit soort spiraaltje zorgen er namelijk voor dat de menstruatie lichter kan worden of zelfs volledig afneemt.

T-Safe, Flexi-T, Ballerine, Mirena of Kyleena?

Zowel koperspiraaltjes als hormoonspiraaltjes worden door verscheidene fabrikanten, onder ieder hun specifieke merknaam, op de markt gebracht. Hoewel de werking en vorm in de meeste gevallen veel met elkaar overeenkomen zijn er soms toch kleine verschillen.

T-Safe koperspiraaltje

Het T-Safe koperspiraaltje is een spiraaltje dat is uitgevoerd in de typische T-vorm. De T-Safe is vrij van hormonen en biedt tot maximaal 10 jaar bescherming tegen (ongewenste) zwangerschap met een betrouwbaarheidspercentage van 2/1000  (99%). Met een prijs van €69,00 (incl. Btw, excl. plaatsing) is dit één van goedkoopste anticonceptiemiddelen. Het T-Safe koperspiraaltje is op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar. Zonder recept is dit spiraaltje te verkrijgen via de website van T-Safe.Flexi-T koperspiraal

Ook het Flexi-T koperspiraaltje is makkelijk te herkennen aan zijn T-vorm. Echter is er één belangrijk aspect waarmee dit spiraaltje zich onderscheid van de rest. De Flexi-T is namelijk flexibel, waardoor bijwerkingen zoals bloedingen en pijn na het plaatsen voor een groot deel worden beperkt. Bovendien bevat het kleine inbrenghulsje geen duwstift waardoor niet alleen het inbrengen een stuk minder pijnlijk is, maar ook het verwijderen eenvoudig en pijnloos wordt én de kans op perforatie van de baarmoeder nihil is. 

Het Flexi-T koperspiraaltje is vrij van hormonen en biedt gedurende een periode van 5 jaar bescherming tegen (ongewenste) zwangerschappen, met een betrouwbaarheid van >99%. Flexi-T is verkrijgbaar in vier maten variërend van een zeer kleine variant die geschikt is voor vrouwen die nog nooit eerder zijn bevallen, tot een variant met een iets grotere hoeveelheid koper voor vrouwen die één of meerdere kinderen hebben gebaard.

Het spiraaltje is te koop bij alle apotheken in Nederland en via de webshop https://titushealthcare.nl en kost rond €52,- exclusief plaatsing. Hou er wel rekening mee dat voorafgaand aan de aanschaf een afspraak met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige dient te maken.

Ballerine koperspiraal

Het Ballerine koperspiraaltje is dankzij zijn unieke en soepele 3D bolvorm volledig nieuwe en innovatief in zijn soort. De werkwijze van het Ballerine spiraaltje is nagenoeg exact hetzelfde als andere koperspiraaltjes en ook de levensduur bedraagt 5 jaar. Net zoals andere koperspiraaltjes is ook de Ballerine vrij van hormonen en biedt het een hoge betrouwbaarheid van >99%. Wat er wel verschillend is, is de vorm van het spiraaltje zelf. In tegenstelling tot de vrij standaard T-vorm, wordt er bij de Ballerine gebruik gemaakt van een aantal koperen balletjes die aan een flexibel ‘memory shape’ frame zijn geregen. Dankzij deze unieke vormgeving is het spiraaltje makkelijker en bovendien comfortabeler in te brengen ten opzichte van reguliere spiraaltjes. Hierdoor is de Ballerine dan ook ideaal voor (jonge) vrouwen die nog nooit hebben gebaard.

Het Ballerine spiraaltje is vrij verkrijgbaar via de website van de fabrikant en kost €119,- (excl. Verzendkosten, excl. Plaatsing). Voorafgaand aan de aankoop dient er contact te worden opgenomen met een arts of specialist.Mirena hormoonspiraal

Het Mirena spiraaltje is het bekendste hormoonspiraaltje. Dit T-vormige spiraaltje maakt gebruik van het hormoon levonorgestrel als werkzaam middel (0,2 mg/dag). De Mirena biedt 5 jaar lang bescherming tegen een eventuele zwangerschap met een betrouwbaarheid van 99,8%. Er is alleen geen duidelijk antwoord op de vraag wanneer dit spiraaltje werkt en je dus beschermd bent. Waar de één zegt dat je direct beschermd bent, is de ander van mening dat je de eerste weken na plaatsing een extra voorbehoedsmiddel dient te gebruiken. Bespreek dit dan ook van tevoren met je arts of specialist. Bijkomend voordeel van hormoonspiraaltjes is dat deze de menstruatie kunnen verlichten en zelfs korter maken.

Het Mirena hormoonspiraaltje is enkel op recept verkrijgbaar en is zowel bij de apotheek als online te bestellen. De kosten bedragen €140,- exclusief plaatsing, wat deze vorm van anticonceptie helaas dan ook niet de goedkoopste maakt.

Kyleena hormoonspiraal

Ook het Kyleena hormoonspiraaltje wordt gekenmerkt door een typerende T-vorm. Net als de Mirena, geeft ook de Kyleena dagelijks een kleine hoeveelheid levonorgestrel af, waardoor zaadcellen niet in contact kunnen komen met de eicel en de kans op bevruchting vrijwel 0 wordt. Het spiraaltje is 5 jaar werkzaam zodat je er de komende tijd geen omkijken naar hebt. Het Kyleena spiraaltje is kleiner dan het Mirena spiraaltje waardoor plaatsing makkelijker en aangenamer is. Enig nadeel is wel dat niemand vrijwel exact kan vertellen wanneer het hormoonspiraaltje voldoende bescherming geeft. Het gebruik van extra voorbehoedsmiddelen gedurende de eerste paar weken is dan ook aan te raden. Na de eerste weken biedt het spiraaltje vrijwel volledige bescherming met een faalpercentage van slechts 0,00-0,02%.

De prijs van het Kyleena hormoonspiraaltje bedraagt €150,- exclusief plaatsing en kan met recept zowel bij de apotheek als online worden besteld.


Welk spiraal past bij jou?

Een overzicht van de verschillende spiralen

Mirena

Hormoonspiraal


 1. Metaalvrij
 2. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 3. Werkt 5 jaar
 4. Direct vruchtbaar na verwijdering
 5. Weinig bijwerkingen
 6. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 7. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 8. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 9. Zeer geschikt voor vrouwen met een normale tot hevige menstruatie
 10. Kan de menstruatie verlichten of zelfs helemaal laten verdwijnen


Kyleena

Hormoonspiraal


 1. Metaalvrij
 2. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 3. Werkt 5 jaar
 4. Direct vruchtbaar na verwijdering
 5. Weinig bijwerkingen
 6. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 7. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 8. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 9. Zeer geschikt voor vrouwen met een normale tot hevige menstruatie
 10. Kan de menstruatie verlichten of zelfs helemaal laten verdwijnen


T-Safe

koperspiraal


 1. T-vorm
 2. Hormoonvrij
 3. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 4. Werkt 10 jaar
 5. Directe bescherming na plaatsing
 6. Direct vruchtbaar na verwijdering
 7. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 8. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 9. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 10. Geschikt als vervanging voor Morning After pil
 11. Verkrijgbaar zonder recept
 12. Zeer geschikt voor vrouwen met een lichte tot normale menstruatie
 13. Kan de menstruatie (tijdelijk) heviger maken


Ballerine

koperspiraal


 1. Meer comfort door flexibel design
 2. Hormoonvrij
 3. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 4. Werkt 5 jaar
 5. Directe bescherming na plaatsing
 6. Direct vruchtbaar na verwijdering
 7. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 8. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 9. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 10. Geschikt als vervanging voor Morning After pil
 11. Verkrijgbaar zonder recept
 12. Zeer geschikt voor vrouwen met een lichte tot normale menstruatie
 13. Kan de menstruatie (tijdelijk) heviger maken


Flexi-T

koperspiraal


 1. T-vorm
 2. Meer comfort door flexibel design
 3. Hormoonvrij
 4. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 5. Werkt 5 jaar
 6. Directe bescherming na plaatsing
 7. Direct vruchtbaar na verwijdering
 8. Weinig bijwerkingen
 9. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 10. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 11. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 12. Geschikt als vervanging voor Morning After pil
 13. Verkrijgbaar zonder recept
 14. Zeer geschikt voor vrouwen met een lichte tot normale menstruatie
 15. Kan de menstruatie (tijdelijk) heviger maken


Mirena

Hormoonspiraal


 1. Metaalvrij
 2. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 3. Werkt 5 jaar
 4. Direct vruchtbaar na verwijdering
 5. Weinig bijwerkingen
 6. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 7. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 8. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 9. Zeer geschikt voor vrouwen met een normale tot hevige menstruatie
 10. Kan de menstruatie verlichten of zelfs helemaal laten verdwijnen


Kyleena

Hormoonspiraal


 1. Metaalvrij
 2. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 3. Werkt 5 jaar
 4. Direct vruchtbaar na verwijdering
 5. Weinig bijwerkingen
 6. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 7. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 8. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 9. Zeer geschikt voor vrouwen met een normale tot hevige menstruatie
 10. Kan de menstruatie verlichten of zelfs helemaal laten verdwijnen


T-Safe

koperspiraal


 1. T-vorm
 2. Hormoonvrij
 3. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 4. Werkt 10 jaar
 5. Directe bescherming na plaatsing
 6. Direct vruchtbaar na verwijdering
 7. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 8. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 9. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 10. Geschikt als vervanging voor Morning After pil
 11. Verkrijgbaar zonder recept
 12. Zeer geschikt voor vrouwen met een lichte tot normale menstruatie
 13. Kan de menstruatie (tijdelijk) heviger maken


Ballerine

koperspiraal


 1. Meer comfort door flexibel design
 2. Hormoonvrij
 3. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 4. Werkt 5 jaar
 5. Directe bescherming na plaatsing
 6. Direct vruchtbaar na verwijdering
 7. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 8. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 9. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 10. Geschikt als vervanging voor Morning After pil
 11. Verkrijgbaar zonder recept
 12. Zeer geschikt voor vrouwen met een lichte tot normale menstruatie
 13. Kan de menstruatie (tijdelijk) heviger maken


Flexi-T

koperspiraal


 1. T-vorm
 2. Meer comfort door flexibel design
 3. Hormoonvrij
 4. Betrouwbaarheid van 99% of meer
 5. Werkt 5 jaar
 6. Directe bescherming na plaatsing
 7. Direct vruchtbaar na verwijdering
 8. Weinig bijwerkingen
 9. Geschikt voor jonge vrouwen die nooit eerder zijn bevallen
 10. Geschikt als anticonceptie na de bevalling of tussen twee zwangerschappen in
 11. Ook geschikt voor een kortere periode dan de aangegeven werkzame tijd
 12. Geschikt als vervanging voor Morning After pil
 13. Verkrijgbaar zonder recept
 14. Zeer geschikt voor vrouwen met een lichte tot normale menstruatie
 15. Kan de menstruatie (tijdelijk) heviger maken