Ontdek de 5 onwaarheden over het gebruik van een spiraaltje

Ontdek de 5 onwaarheden over het gebruik van een spiraaltje

Het spiraal is een van de meest effectieve anticonceptie van deze tijd. Het is begrijpelijk als je vragen hebt over het spiraal en de plaatsing hiervan. Deze informatie kun je natuurlijk vinden op onze website. Helaas worden er ook wel eens onwaarheden verteld over het spiraal, die we nu uit de wereld willen helpen.

Het spiraaltje is gevaarlijk – het kan infecties en onvruchtbaarheid veroorzaken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vele studies uitgevoerd bij duizenden vrouwen over de hele wereld en al het bewijsmateriaal weerlegt deze mythe. De gegevens zijn volledig overtuigend: over het algemeen hebben vrouwen die een spiraaltje gebruiken geen verhoogd risico op bekkeninfectie of onvruchtbaarheid in vergelijking met vrouwen die andere vormen van anticonceptie hebben gebruikt (met uitzondering van condooms die beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen ook wel soa’s).

Een spiraaltje is het beste voor vrouwen die ouder zijn, getrouwd of al kinderen hebben

Een van de beste eigenschappen van een spiraal is dat het 5 jaar (hormoonspiraal) tot 10 jaar (koperspiraal) bescherming biedt tegen zwangerschap. Het voordeel van deze vorm van anticonceptie is dat het spiraaltje op elke gewenst moment verwijdert kan worden.

Als het spiraal verwijderd is, onthoud dan dat je weer vruchtbaar bent. Als je seksueel actief bent en niet zwanger wilt worden, begin dan met een andere methode.

Een misvatte gedachte is dat een spiraal alleen voor oudere vrouwen is die al kinderen hebben of getrouwd zijn en geen juiste anticonceptie voor tieners/jonge vrouwen. Een aantal van de zorgen over spiraaltjes voor jonge vrouwen zijn gerelateerd aan de mythe hierboven.

Een spiraaltje krijgen geeft pijn en geen voordeel

Het inbrengen van een spiraal is voor de meeste vrouwen pijnlijk, maar dit kan sterk per persoon verschillen. Als je je zorgen maakt over de eventuele pijn tijdens het inbrengen, dan kun je hierover praten met de specialist. Zij kan je geruststellen en adviseren.

Hoewel er enkele dingen zijn die het inbrengen gemakkelijker kunnen maken, is er helaas geen magische pil om het voor iedereen volkomen pijnloos te maken. Sommige vrouwen, vooral als ze kinderen hebben, vergelijken het plaatsen van een spiraaltje met het maken van een uitstrijkje. Wanneer je nog geen kinderen hebt of last hebt (gehad) van zeer pijnlijke menstruatie kunnen tijdens en de periode na het inbrengen van het spiraal zeer sterke krampen hebben. De meeste specialisten adviseren om voor de plaatsing een ​​pijnstiller zoals ibuprofen in te nemen.

Na de plaatsing van het spiraal zal de pijn afnemen en zal je de voordelen van het spiraal gaan ervaren. Je kunt het niet vergeten in te nemen en het hoeft pas over 5 tot 10 jaar verwijder te worden.

Je moet eerst een uitstrijkje laten maken, voordat je een spiraaltje kunt nemen

Het laten maken van een uitstrijkje is niet gerelateerd aan anticonceptie zoals spiraaltjes. Als je een uitstrijkje moet laten maken, kan het handig zijn om tegelijkertijd een spiraal te laten plaatsen.

Je partner zal het spiraaltje voelen

Het spiraaltje wordt helemaal bovenin de baarmoeder geplaatst. Het zal niet voor komen dat jouw partner het spiraaltje kan voelen. Wel kan je partner de touwtjes die bevestigd zijn aan het spiraal voelen. Deze touwtjes lopen door de baarmoederhals en binnen in de vagina. De touwtjes zijn zacht genoeg om jouw of je partner niet te storen, hoewel sommige mensen zeggen dat ze het tijdens de seks kunnen voelen.

Als jij of je partner ongemak ervaart tijdens de seks, raadpleeg dan even de specialist of alles nog op z’n plek zit. De specialist kan het spiraaltje op de juiste manier plaatsen, zodat deze niet uit de baarmoeder steekt. Het is ook mogelijk dat de dunne, flexibele touwtjes van het spiraal zich in een lastige positie bevinden en alleen moeten worden aangepast.

Het spiraaltje is de Rolls-Royce van de moderne anticonceptie – de veiligheid, werkzaamheid en andere voordelen zijn verbluffend. Als je op zoek bent naar een zeer effectieve anticonceptie, zoek dan niet verder. En als je iemand kent die nog steeds denkt dat spiraaltjes niet goed zijn, stuur ze dan dit artikel!