Het verschil tussen een hormoonspiraal en koperspiraal
Spiraaltjes zijn de laatste jaren een steeds populairder voorbehoedsmiddel om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Naast de hormoonspiraal (Mirena hormoonspiraal is meest populaire hormoonspiraal) heb je als vrouw zijnde ook de keuze om een koperspiraal te laten plaatsen. Ondanks dat beide spiraaltjes op het eerste gezicht vrij veel op elkaar lijken – de vormgeving is in grote zin vrij identiek – zijn er toch behoorlijk wat verschillen tussen het hormoonspiraal en koperspiraal. Zeker wanneer je nog geen enkele ervaring met een spiraaltje hebt, is het dan ook belangrijk om je goed in te lezen alvorens je er eentje laat plaatsen. Want wat doet zo een spiraaltje nu in feite en wat zijn de verschillen tussen de twee verkrijgbare soorten?
Laten we bij het begin beginnen; wat is een spiraaltje en, misschien nog wel belangrijker, wat doet het?
Een spiraaltje is een klein, kunststof voorwerp in de vorm van een T, dat door een (huis)arts of gynaecoloog in de baarmoeder dient te worden geplaatst. Het is ongeveer tussen de 25 tot 35 millimeter lang met aan de onderzijde twee uitstekende draadjes die uit de baarmoedermond steken. Wanneer je hebt besloten om een spiraaltje te nemen heb je de keuze uit twee soorten namelijk een koperspiraal of een hormoonspiraal. Beide soorten werken door middel van een lichte ontstekingsreactie die door het materiaal wordt veroorzaakt. Door deze reactie komen zaaddodende stoffen vrij en zorgt het spiraaltje voor een verstoring in de beweeglijkheid van de baarmoeder en eileiders waardoor de zaadcel minder vlug bij de eicel kan komen en de kans op bevruchting vrijwel onmogelijk is. Daarnaast zorgen bij een hormoonspiraaltje de toegevoegde hormonen voor nog meer betrouwbaarheid, waar bij een koperspiraal het koper voor een hoger zaaddodend effect zorgt.
Naast de verschillende materialen en bestanddelen waaruit de spiraaltjes bestaan zijn er nog een aantal andere zaken waarin het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje van elkaar verschillen:
- Zowel het koperspiraaltje, als het hormoonspiraaltje zijn uiterst betrouwbaar. Slechts 10 op de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben laten plaatsen raken toch onverhoopt zwanger. Bij vrouwen met een hormoonspiraaltje is dit aantal nog lager, namelijk één à twee op de 1000.
- Bij een hormoonspiraaltje zorgen de toegevoegde hormonen er in veel gevallen voor dat de menstruatie helemaal uitblijft. Vrouwen met een koperspiraaltje daarentegen hebben vaak juist een langere menstruatie en in sommige gevallen ook een pijnlijkere.
- Bij zowel het koperspiraaltje als bij het hormoonspiraaltje kan er tussentijds bloedverlies optreden.
- Koperspiraaltjes hebben een werkzaamheid van tien jaar. Hormoonspiraaltjes zijn vijf jaar werkzaam.
- Vrouwen die geen hormonen kunnen verdragen of om andere redenen het liefst voorbehoedsmiddelen zonder hormonen willen gebruiken kiezen het best voor een koperspiraaltje aangezien deze hormoonvrij is.
- Beide soorten spiraaltjes beschermen niet tegen SOA’s, hiervoor dien je dus andere voorbehoedsmiddelen te gebruiken zoals condooms.
Indien je een spiraaltje overweegt, kun je op basis van bovenstaande punten en in overleg met de huisarts of gynaecoloog een keuze maken over welke het beste bij jou lichaam en eventuele voorkeuren past. Zowel het koperspiraaltje als het hormoonspiraaltje, kunnen door de huisarts, gynaecoloog en in het ziekenhuis worden geplaatst.